Bosfin traži novog upravljača

Bez autora
Apr 20 2010

Investicioni fond "Bosfin" uskoro bi trebalo da bude pripojen novom društvu za upravljanje fondovima (DUF) nakon što je DUF "Bosinvest", koji je njime do sada upravljao, zbog nezakonitosti oduzeta dozvola. Nadzorni odbor "Bosfina" objavio je javnu ponudu za izbor DUF-a na koji će biti preneseno upravljanje ovim fondom. "Bosinvestu" je oduzeta dozvola nakon što je Komisija za vrijednosne papire FBiH utvrdila da je prekoračilo ovlasti kod upravljanja imovinom fonda "Bosfin" i povrijedilo zakonske odredbe kojima se fondovima s javnom ponudom zabranjuje da odobravaju zajmove iz imovine fonda. Ovaj slučaj povezan je s nezakonitostima koje su počinile brokerske kuće iz sastava "Kvantum groupa" - "Market Bull" i "Kvantum" iz Sarajeva zbog kojih je prvoj dozvola oduzeta na pet godina, a drugoj obustavljena privremeno na tri mjeseca. Raiffeisen banka kao depozitar fonda "Bosfin" u međuvremenu je preuzela dokumentaciju fonda i čuva njegovu imovinu od daljeg raspolaganja.

Bosfin traži novog upravljačaInvesticioni fond "Bosfin" uskoro bi trebalo da bude pripojen novom društvu za upravljanje fondovima (DUF) nakon što je DUF "Bosinvest", koji je njime do sada upravljao, zbog nezakonitosti oduzeta dozvola.

Nadzorni odbor "Bosfina" objavio je javnu ponudu za izbor DUF-a na koji će biti preneseno upravljanje ovim fondom. "Bosinvestu" je oduzeta dozvola nakon što je Komisija za vrijednosne papire FBiH utvrdila da je prekoračilo ovlasti kod upravljanja imovinom fonda "Bosfin" i povrijedilo zakonske odredbe kojima se fondovima s javnom ponudom zabranjuje da odobravaju zajmove iz imovine fonda.

Ovaj slučaj povezan je s nezakonitostima koje su počinile brokerske kuće iz sastava "Kvantum groupa" - "Market Bull" i "Kvantum" iz Sarajeva zbog kojih je prvoj dozvola oduzeta na pet godina, a drugoj obustavljena privremeno na tri mjeseca.

Raiffeisen banka kao depozitar fonda "Bosfin" u međuvremenu je preuzela dokumentaciju fonda i čuva njegovu imovinu od daljeg raspolaganja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik